Hyvän CV:n kirjoittaminen vaatii aikaa ja perehtymistä asiaan – varsinkin, jos et ole päivittänyt sitä pitkään aikaan. Kuinka pitkä CV:n tulisi olla? Mitä siihen tulisi sisällyttää? Olemme keränneet sinulle 22 käytännönläheistä vinkkiä joilla päivität CV:si vuodelle 2018 ja erotut muista työnhakijoista.
Kerro tarinasi vakuuttavasti
1. Hyvä CV ei sisällä kaikkea mahdollista
Tarkoitus ei ole aina sisällyttää jokaista edellistä työpaikkaa. Pysyttele haettavan työpaikan kannalta relevanteissa tiedoissa CV:n alusta loppuun saakka. Kuvittele hetkeksi itsesi rekrytoijan asemaan ja mieti, millaisen CV:n haluaisit nähdä työpöydälläsi. Aika on kortilla ja haluat todennäköisesti heti nähdä työpaikan kannalta tärkeät tiedot, eikä sinulla riitä aika koko elämänhistorian lukemiseen.
2. Pidä pohja johon lisäät tietoja
Hyvä tapa on ensin kirjoittaa pohja johon lisäät hakemasi työpaikan kannalta relevantit tiedot. Näin pystyt kohdentamaan CV:n jokaiseen hakemaasi työpaikkaan erikseen aloittamatta kuitenkaan aina alusta. Kun teet tämän oikein, voit käytännössä vain kopioida ja liittää osia ja kasata aina työpaikkaan sopivan CV:n. Tämä on silti aikaa vievä tehtävä, mutta myös erittäin tärkeä kun haluat erottua muista hakijoista.
3. Hyödynnä profiili
Kaikki eivät halua kirjoittaa CV-profiilia, eli esittelytekstiä CV:n alkuun. Yleisin syy tähän on, että se koetaan turhaksi sillä esittely tapahtuu työhakemuksessa. Kilpailun ollessa kovaa kannattaa kuitenkin profiili hyödyntää, ja hyvä CV sisältääkin sen aina. Kohdenna profiili haettavaan työpaikkaan ja työhakemuksessa jatka siitä mihin profiili jäi. Näin sinulla on mahdollisuus markkinoida itseäsi entistä tehokkaammin.
4. Ensin viimeisin kokemus
Hyvä CV esittelee aina ensin viimeisimmät työpaikkasi ja koulutuksesi, sillä ne kuvaavat parhaiten nykyistä tilannettasi. Jatka niistä aikajärjestyksessä taaksepäin. Nykyään on myös CV-malleja, jotka korostavat taitoja työhistorian sijaan. Suosittelemme silti pysymään perinteisessä mallissa, jossa koulutus ja työhistoria on keskeisessä osassa.
5. Pysyttele yhdessä sivussa jos voit
Onko hyvä CV 1- vai 2-sivuinen? Tästä on ollut paljon puhetta, mutta kun sisällytät vain työpaikan kannalta relevantit tiedot, ne useimmiten mahtuvat yhdelle sivulle. Jos tällaista työ- ja koulutustaustaa riittää toiselle sivulle asti, ei sitä missään nimessä kannata jättää pois. Eli vastaukseen sivumäärästä saat käymällä oman (työpaikan kannalta relevantin) kokemuksen läpi. Yli kahden sivun ei kuitenkaan kannata mennä.
6. Harkitse myös kotisivusi hyödyntämistä
Hyvä CV ei aina riitä ja siksi on parasta hyödyntää kaikki mahdolliset keinot. Jos sinulla on oma nettisivu/blogi, esittele siellä visuaalisia esimerkkejä työstäsi ja näytä miksi olisit oikea henkilö kyseiseen tehtävään. Tätä keinoa kannattaa hyödyntää eteenkin, kun tiedät kilpailun kyseisestä työpaikasta olevan kovaa.
7. Erotu muista, mutta älä mene liian pitkälle
Kun olet tehnyt CV:n oikein, se erottuu heti ensivilkaisulla muista. Tämä onnistuu helposti lisäämällä tietosi sivuillamme saatavilla olevaan visuaaliseen CV-pohjaan. Kaikki pohjamme ovat optimoitu värejä ja fontteja myöten, jotta ne erottuvat menemättä visuaalisuuden kanssa liian pitkälle. Kirkkaat värit, liian isot elementit ja sopimattomat fontit kertovat liiasta yrittämisestä. Suosittelemme siis käyttämään ammattilaisen suunnittelemaa CV-pohjaa ja keskittymään 100% itse sisältöön.
8. Hyvä CV sisältää SOME-tilit
Niin kuin aikaisemmin mainittu, hyvä CV hyödyntää kaikkia mahdollisia keinoja. Yksi nykyajan mahdollisuuksista on sosiaalinen media ja eteenkin LinkedIn -sivusto. Tämä voi nettisivun tavoin jatkaa siitä mihin CV jäi. Pidä kuitenkin huoli, että sosiaalisen median kuvat ja tiedot ovat asiallisia ja edustavia. Sellaista profiilia joka ei kestä rekrytoijan katsetta, ei tietenkään kannata mainita. Katso kuitenkin saisiko profiilista pienellä muokkauksella edustuskelpoisen.
9. Vältä kokemusta usean vuoden takaa
Yleisesti ottaen työkokemuksen ei tulisi sisältää työpaikkoja yli 10-15 vuoden takaa. Tässäkin tapauksessa laatu voittaa aina määrän. Jos sinulla on esim. 3 edellistä työpaikkaa, jotka liittyvät tavalla tai toisella myös hakemaasi työpaikkaan, keskity niihin. Kerro niistä tarkemmin käyttämällä myös ranskalaisia viivoja. Näin tekemällä joudut todennäköisesti jättämään pois osan työhistoriastasi, mutta jos se ei ole relevanttia, teet juuri oikein.
10. Ei relevanttia työkokemusta? Ei hätää!
Jokainen meistä on vähintäänkin haaveillut työpaikasta, josta ei vielä ole yhtään kokemusta. Varsinkin heti koulun jälkeen tällainen tilanne on hyvin todennäköinen. Työkokemusta ei kannata missään tapauksessa keksiä vaan sen sijaan keskittyä taitoihin, jotka tekevät sinusta juuri sopivan hakijan. Työkokemuksen puuttuminen ei usein ole niin vakava asia kuin kuvittelemme, eteenkin jos tiedämme, että tulisimme loistamaan kyseisessä työssä. Anna persoonallisuutesi ja muut hyvät puolesi näkyä kokemuksesi sijaan. Usein ne ovat työntekijää valittaessa yhtä suuressa osassa kuin työkokemus.
11. Valitse ranskalaiset viivat tarkasti
Vaikka olisit ollut jo pitkään alalla ja useassa eri työpaikassa, pysy silti alle viidessä ranskalaisessa viivassa per työpaikka. Hyvä CV hyödyntää ranskalaisia viivoja järkevästi tiivistäen oleellisimmat asiat.
12. Ota askel taaksepäin
Jos olet ollut alalla jo vuosia, voi olla että haluat käyttää sanoja ja lyhenteitä jotka vain saman alan ihmiset ymmärtävät. Tämä ei kuitenkaan tee sinusta paremmin soveltuvaa hakijaa, ja on paljon parempi pysytellä kielessä jota jokainen ymmärtää. Usein rekrytoiva henkilökään ei välttämättä ymmärrä kaikkea alan sanastoa.
13. Käytä hyödyksi numeroita
Hyvän CV:n tunnistaa faktoista ja numeroista. Nämä kertovat miten hyvä työsi on tuottanut aitoja tuloksia jotka ovat mitattavissa. Aina tämä ei tietenkään ole mahdollista, mutta mieti hetki minkä asian voisit ilmaista numeroina. Jos esimerkiksi suunnittelit mainoskampanjan, kuinka monta prosenttia se kasvatti myyntiä? Kuinka moni avasi lähettämäsi uutiskirjeen? Kuinka monta tykkääjää onnistuit saamaan Facebook-sivulle?
14. Mene pidemmälle kuin muut
Kun olet saanut CV:n kirjoitettua, katso se vielä kohta kohdalta läpi työnantajan näkökulmasta. Mihin kohtiin pystyisit lisämään jotain mikä tekisi juuri kyseisen työpaikan kannalta sinusta paremman hakijan? Jos olisit itse rekrytoijan asemassa, mitä haluaisit nähdä enemmän? Voit myös pyytää ystävääsi asettumaan hetkeksi kyseisen firman asemaan ja katsomaan miltä CV:si vaikuttaa. Yritä löytää kohtia missä voisit mennä hieman pidemmälle kuin muut.
15. Näytä, älä vain kerro
Fraasit kuten ”positiivinen ja reipas asiakaspalvelija” ja ”nopeasti oppiva” ovat kuluneita ilmaisuja. Ne eivät juuri lisää arvoa, vaan ennemminkin hukkaavat arvokasta tilaa. Hyvä CV näyttää kertomisen sijaan miten nämä asiat ovat oikeasti totta. Jos sanot olevasi ”nopeasti oppiva”, kerro miten käytännössä opit jonkin taidon nopeaa ja millaisia tuloksia olet sillä saanut. Tässä myös on hyvä käyttää numeroita ja prosentteja, jos tämä on mahdollista.
16. Älä pelkää lisätä muita kuin perinteisiä työpaikkoja
Useat työnhakijat eivät välttämättä halua lisätä esim. freelance- tai vapaaehtoistyötä työhistoriaan, sillä se ei vaikuta ammattimaiselta. Totuus kuitenkin on, että kaikki työpaikan kannalta relevantti kokemus on tärkeää. Jos olet kirjoittanut blogia alaan liittyvästä aiheesta, sekin osoittaa, että olet aidosti kiinnostunut tulevasta työstäsi.
17. Käytä eri sanoja tehokkaasti
Jos jokaisen työpaikan kohdalla aloitat ”Olin vastuussa…”, se ei todennäköisesti tee vaikutusta. Mieti sanavalintoja tarkkaan ja vältä käyttämästä samanlaiselta kuulostavia lauseita. Kirjoitusasu kertoo myös osaltaan sinusta ja siitä, miten osaat esittää asiat mielenkiintoisesti.
18. Muista avainsanat
Hyvä CV sisältää aina työpaikkailmoituksessa esiintyvät avainsanat – eli millaista työntekijää haetaan. Pyri sijoittamaan ne eri puolille CV:tä mahdollisimman luontevasti. Osa näistä sanoista kannattaa kertoa epäsuoraan. Tämä tarkoitaa sitä, että jos ilmoituksessa etsitään nopeaa ohjelmoijaa, kerro miten ohjelmoit hyvin menestyneen sovelluksen kahdessa viikossa (sanomatta kuitenkaan suoraan, että olit nopea).
19. Sisällytä koulutukseen myös verkkokurssit
Oletko opiskellut jotain hakemaasi työpaikkaan liittyvää verkossa? Älä ujostele siitä kertomista, sillä se hyvinkin osoittaa, että olet oikeasti kiinnostunut kyseisestä alasta. Tämä on hyödyllistä eteenkin silloin, jos olet koulussa opiskellut toista alaa.
2o. Listaa myös taitosi
Hyvä CV sisältää myös kohdan johon on listattu relevantit taidot. Vältä kuitenkin kertomasta taidoista, joita jokaisella oletetaan olevan näinä päivinä (esim. Microsoft Word -ohjelman käyttö). Ole myös valmis osoittamaan taidot käytännössä työpaikan sitä vaatiessa.
21. Panosta persoonallisuuteen
Pyri alusta lähtien tekemään CV, joka myös on persoonallinen. Tämä vaatii ripauksen enemmän rohkeutta niin kuin kaikki tavoittelemisen arvoiset asiat. Sinua ei palkata pelkästään kokemuksesi ja koulutuksesi perusteella, vaan sinun tulee sopia työtiimiin myös ihmisenä. Anna siis positiivisten puolesi tulla esille ja luota itseesi.
Työpaikan vaihto on pidempi prosessi joka lähtee liikkeelle toimivasta CV:stä. Useimmin pieni ripaus onnea tarvitaan, mutta se tulee mitä todennäköisimmin kun tiedät tehneesi kaiken hyvän hakemuksen eteen.
11 thoughts on “21 vinkkiä miten kirjoittaa hyvä CV”
Comments are closed.