Ennen arvostettiin pitkää työuraa saman työnantajan palkkaamana. Nykypäivän työmarkkinoilla nopeatempoisuus ja vaihtuvuus ovat avainsanoja. Työpaikan vaihtoon ei ole enää niin suurta kynnystä kuin ennen. Toki vielä nykyisinkin löytyy työnantajia, joiden palveluksesta on lähes mahdotonta tulla erotetuksi, ja jotka enemmän tai vähemmän takaavat työsuhteen säilymisen eläkeikään asti. Usein asia ei kuitenkaan enää mene näin, ei edes Japanissa. Jos mietit jo työpaikan vaihtoa, katso myös meidän 5 vinkkiä työnhakuun 2018.
Työmarkkinat ovat muuttuneet
Pätkätyöt, määräaikaiset työsuhteet, konsultointi, etätyö ja muut modernin yhteiskunnan työmallit ovat yleistyneet. Vaikka olisit vakinaistettu ja nykyinen työsopimuksesi on pysyvää laatua, tämä tuskin tarkoittaa, että tulet työskentelemään samassa yrityksessä eläkeikään saakka.
Lähdetään liikkeelle olettamuksesta, että suurimmalla osalla meistä on käynyt työpaikan vaihto mielessä. Oli syy sitten mikä tahansa, omaa sisäistä ääntään ei kannata liiaksi tukahduttaa. Tiedät loppujen lopuksi itse, mikä sinulle on hyväksi ja mitä askelia ottamalla kehität osaamistasi ja uraasi parhaalla mahdollisella tavalla.
Tästä huolimatta saattaa joskus olla vaikeaa rationalisoida ja perustella itselleen, miksi vakituisesta, tutusta ja turvallisesta työstä kannattaisi ravistautua irti ja hypätä tuntemattomaan. Sehän kuulostaa lähes järjenvastaiselta. Miksi vaihtaa jotakin pysyvää johonkin sellaiseen, josta ei ole takuita?
Se, että emme tiedä tulevasta, ei tarkoita sitä, että suunnittelu pitäisi kokonaan lopettaa ja meidän tulisi jättäytyä virran vietäväksi. Tässä 5 olennaisinta syytä sille, miksi työpaikan vaihto voi olla paras vaihtoehto. Toisin sanoen: mistä muusta kuin mutu-tuntumasta tiedät, että on aika jatkaa urallasi eteenpäin?
1. Et muista, milloin viimeksi opit jotakin uutta
Työn tulee olla stimuloivaa, jotta motivaatio työn tekemiseen pysyy. Kun olet oppinut rutiinit eikä sinua haasteta, tekisit työsi vaikka puoliunessa. Suoritat tehtäväsi mekaanisesti ja luovuudesta kuulit viimeksi juuri palkatulta hyvinvointikonsultilta tai puuduttavassa Townhall-kokouksessa. Olet tapojesi orja, eikä kukaan eikä mikään motivoi sinua uuden oppimiseen. Kierrät ympyrää ja päivän päätteeksi mielesi on turta. Yksi päivä lisää toimistossa, siinä kaikki mitä tuosta kahdeksasta tunnista jäi käteen.
2. Et voi sietää esimiestäsi (ja ajattelet, että vika on sinussa)
Miksi nykyajan työmarkkinoilla niin monet esimiehistä ovat empatiakyvyttömiä suorittajia, jotka surkean ihmisten johtamisen lisäksi mikromanageeraavat alaisiaan täysin tietämättömänä siitä, mitä kukin yksilö työkseen tekee? Huonot välit esimiehen kanssa voivatkin olla hyvä syy työpaikan vaihtoon.
Liian usein syytämme itseämme siitä, ettemme tule esimiehemme kanssa toimeen. Joskus syytä peiliin katsomisessa varmasti onkin, ja tutustumalla itseesi ja heikkouksiisi perinpohjaisesti pystyt välttämään liiallisen kitkan kehnon esimiehen kanssa. Mutta rajansa kaikella. Jotkut ihmiset eivät vain osaa johtaa toisia ihmisiä ja jos satut työskentelemään mustavalkoisen henkilön alaisena, asiasta on turha edes lähteä keskustelemaan. Huonot johtajat eivät ole huonoja ihmisiä, he eivät vain osaa erottaa ihmisten johtamista asioiden johtamisesta. Jos sinun tekee mieli avata sanainen arkkusi useamman kerran viikossa ja kertoa pomollesi, kuinka epämotivoiva ja epäpätevä hän on, saattaa olla parempi avata webbiselain ja aloittaa uuden työn etsiminen. Voit tietenkin myös yrittää olla se suurempi ihminen ja käydä kehityskeskustelua esimiehesi kanssa mahdollisimman rakentavasti. Mutta jos asiat eivät muutu, miksi tehdä töitä huonossa ilmapiirissä mikromanagerin alaisena, kun voisit löytää työn, jossa sinua motivoidaan ja innostetaan etenemään urallasi?
Tietenkin hyviäkin esimiehiä ja johtajia löytyy ja se tunne, kun vastaanottaa varteenotettavia neuvoja, tukea ja työkaluja omalta esimieheltään uuden oppimiseen, ei voita mikään. Osaava johtaja luottaa alaisiinsa ja antaa heidän käyttää oman alansa asiantuntemustaan ilman jatkuvaa tarvetta tietää, missä mennään.
3. Motivaation puute
Herätyskello soi kello 6.30 maanantai-aamuna. Mikä mahtaa olla ensimmäinen ajatuksesi sen lisäksi, että suihkuun on aivan liian pitkä matka, sänky on mukavan lämmin ja ulkona sataa räntää? Mietitkö, että kaikesta huolimatta on ihanaa ottaa uusi viikko vastaan positiivisin mielin, ja odotat innolla mielenkiintoisia kokouksia tai uutta projektia? Vai prosessoiko mielesi ääninauhaa, joka toistaa samaa sanomaa: “En halua mennä töihin, en halua mennä töihin, en halua mennä töihin”? Kokemuksesta voin sanoa, että tämän nauhan kuunteleminen päivästä toiseen, viikosta viikkoon ja kuukaudesta kuukauteen tekee ihmisestä negatiivisen valittajan niin töissä kuin työn ulkopuolellakin. Mieti, miksi teet työtä, jota teet. Vaikka vastaus kulminoituisikin siihen, että ihmisen tulee tienata jotta hän voi elää, kannattaa silti miettiä, oletko oikeassa roolissa oikeassa yrityksessä.
Motivaation puutteeseen voi olla useita syitä, eivätkä kaikki seikat ole välttämättä sinusta kiinni. Mutta oletko tehnyt kaikkesi, jotta motivaatiotasosi paranisi? Ehkä osallistumalla uusiin koulutuksiin tai keskustelemalla esimiehesi kanssa tulevaisuuden kehitysmahdollisuuksista pystyt vaikuttamaan nykyiseen työviihtyvyyteesi? Jollei nykyinen työpaikkasi yksinkertaisesti saa sinua motivoitumaan, on työpaikan vaihto todellakin tarpeen.
4. Olet ja pysyt mukavuusalueesi rajojen sisäpuolella
On sanottu, että työssä jonka jo osaat, on kolminkertainen haaste uuden oppimiseen verrattaessa uuteen työhön. Kun olet mukavuusalueesi ulkopuolella, haastat itsesi eri tavalla oppimaan kuin tilanteessa, johon olet tottunut. Jos olet jo niin rutinoitunut nykyiseen työhösi, ettei sinun tarvitse enää käyttää aivojasi, on aika kääntää sivua työpaikkahistoriasi kirjassa. Työpaikan vaihto voi tuntua pelottavalta, mutta näin on aina kun lähdet mukavuusalueesi ulkopuolelle.
Ihminen kehittyy tehdessään ajatustyötä, ja vaikka se olisikin väsyttävää ja välillä turhauttavaa kun ei vielä osaa kaikkea, on itsensä haastaminen ainoa tapa oppia uutta. Ja virheistään oppii, takuuvarmasti. Rohkeutta vaativan työpaikan vaihdoksen jälkeen todennäköisesti huomaat, kuinka olennainen muutos oli tulevaisuutesi kannalta.
5. Nykyinen työnantajasi ei tarjoa sinulle kehitysmahdollisuuksia
Sinulta löytyy niin motivaatiota kuin draiviakin, ja olet tähän saakka tuonut pisteet kunnialla kotiin. Toivotkin nyt saavasi uusia haasteita, ehkä jopa ylennyksen johon olet mielestäsi oikeutettu, jotta pääset kehittämään ammatillista osaamistasi edelleen ja etenemään urallasi. Olet maininnut asiasta kehityskeskusteluissa ja yritysjohto tai muu oleellinen taso tietää asiasta. Aika kuluu, mutta mitään ei tapahdu. Turhaudut.
Jos tähän yhtälöön lisätään se, että esimiehesi ei millään tavalla kannusta sinua kehittämään itseäsi vaan pikemminkin kokee, että nykyisin tekemäsi työ häiriintyisi ja sinä stressaantuisit liikaa, jos saat uusia tehtäviä, on kaikki mausteet epämotivoivaa tulevaisuuttasi yrityksessä silmällä pitäen heitetty pataan. Jos tilanne on tämä, yritys jossa työskentelet liikkuu todennäköisesti eteenpäin keskimääräistä hitaammin – saattaa olla, että tiellä on paljon byrokratiaa, vanhoja ja päivittämättömiä työskentelytapoja sekä tarpeettomia rutiineja. Jos et halua menettää omaa mielenrauhaasi työn takia, työpaikan vaihto on paras vaihtoehto.
Asiat voivat muuttua myös ilman työpaikan vaihtoa
Tunnistitko itsesi ja tilanteesi, mutta et ole valmis lähtemään nykyisestä työstäsi? Ei hätää, sillä työpaikan vaihto ei ole ainoa ratkaisu. Jos puntaroituasi vaihtoehtojasi olet sitä mieltä, että haluat, ainakin toistaiseksi, jatkaa nykyisessä työssäsi, voit omalla toiminnallasi vaikuttaa omaan viihtyvyyteesi. Tässä muutama käytännön neuvo:
- Vaikka et olisikaan täysin tyytyväinen tilanteeseen, ajattele positiivisesti. Kuvittele mielessäsi työ, jossa viihtyisit loistavasti ja itsesi tekemässä tätä työtä. Nykyinen työpaikkasi on vain välivaihe kavutessasi ylös portaita tulevan unelmatyösi ovelle. Usko tähän mielikuvaan, sitä kautta löydät myös motivaatiota nykyiseen työhösi.
- Ole aktiivinen. Jos olet epämotivoitunut ja pitkästynyt, ota selvää tulevista koulutuksista jotka kiinnostavat sinua ja puhu asiasta esimiehesi kanssa. Jos pomosi on järkevä, hänellä tuskin on mitään sitä vastaan, että otat osaa kurssille tai koulutukseen josta on käytännön hyötyä työssäsi.
- Ota vastuuta. On helppo sanoa, että vika on aina muissa ja vaikea katsoa itseään peiliin ja todeta, että vikaa löytyy myös itsestä. Jos sinulla on motivaatio-ongelmia tai vaikeuksia esimiehesi kanssa syystä tai toisesta, pyri ratkaisemaan asia rationaalisesti. Varaa aika esimiehesi kanssa ja keskustele asioista: kerro hänelle positiivisella tavalla, mitkä asiat koet haasteellisena yhteistyössänne ja mitä toivoisit esimieheltäsi. Syyttely tai sormella osoittelu ei tässä auta: vaikka esimiehesi olisikin epäpätevä, ei hän muutu päteväksi sitä kautta, että hänelle kerrotaan päin kasvoja kuinka surkea hän työssään on. Ota vastuuta myös omasta käytöksestäsi ja työtavoistasi: olisiko sinun mahdollista asennoitua toisella tavalla, tai voisitko kenties tehdä työstäsi motivoivampaa kokeilemalla uusia lähestymistapoja?
- Pidä taukoja. Vaikka kokisit, että et ole saanut mitään aikaiseksi, siirry pois työpisteeltäsi ja keskity hetkeksi muuhun. Venyttele, käy ulkona, hae kahvia, juttele kollegan kanssa.
- Pidä huolta itsestäsi ja säilytä balanssi elämässäsi! Nuku hyvin. Syö hyvin. Liiku. Sosialisoi. Äläkä sorru kliseeseen: työ-aiheisiin keskusteluihin työajan ulkopuolella. Elämässä on niin paljon muutakin josta nauttia. Muista ne asiat, jos ja kun työsi stressaa sinua tai olet alamaissa. Kaikki nimittäin järjestyy ja sinä rokkaat!
Työpaikan vaihto voi täysin muuttaa elämäsi ja tarjota sinulle mielenkiintoisen työympäristön ja työkaverit. Näinä päivinä monet uudet nettisivut ja sovellukset kuten Pockethunt tarjoavat todella hyvät mahdollisuudet sopivan työn löytymiseen. Ota siis uusi vuosi uudella asenteella ja äläkä anna menneiden asioiden haitata menoasi.
9 thoughts on “5 hyvää syytä vaihtaa työpaikkaa 2018”
Comments are closed.