Kun olet ladannut CV-pohjan koneellesi, on aika alkaa hommiin. CV:n kirjoittaminen lähtee usein liikkeelle profiilin tekemisestä. Nykyään profiili eli esittelyteksti ansioluettelossa on enemmän sääntö kuin poikkeus. Sen kirjoittaminen on kuitenkin yleensä vaikeampaa kuin työhistorian listaaminen. Tässä artikkelissa katsomme kuin pitkä sen tulisi olla ja mitä siihen tulisi kirjoittaa.
Mitä hyötyä profiilista on CV:ssä?
Profiili tekee CV:stä kattavamman ja antaa rekrytoijalle selkeämmän kuvan hakijasta ja hänen tavoitteistaan. Toimiva CV-profiili antaa hyvän syyn lukea koko CV ja sen mukana tullut työhakemus kokonaan läpi. Siitä selviää tärkeimmät saavutuksesi niin koulutuksen kuin työuran osalta.
Usein rekrytoijilla ei ole montaa sekuntia aikaa katsoa yhtä CV:tä. Nämä muutamat sekunnit käytetäänkin yleensä sen yläosan lukemiseen. Jos profiilisi ei luo vaikutusta, CV voi löytää tiensä hylättyjen pinoon hyvinkin nopeaa.

Mitä kirjoittaa CV-profiiliin?
CV-profiilin sisältö voidaan jakaa kolmeen osaan:
- kuka olet (keskity koulutukseen ja uraan)
- mitä voit tarjota kyseessä olevalle yritykselle
- millaisia tavoitteita sinulla on urallasi.
Sinun ei kuitenkaan ole pakko seurata tätä kaavaa ja sinulla on lupa käyttää luovuutta. Tässä vaiheessa kannattaa ottaa huomioon millaiseen yritykseen olet hakemassa. Uuden startupin kohdalla todennäköisesti hieman rennompi ote toimii paremmin. Toisaalta jos haet töihin Microsoftin kaltaiseen suureen yritykseen, profiilista kannattaa tehdä mahdollisimman ammattimainen ja seurata edellä mainittua ohjetta.
CV-profiilin aloitus
Kerro kuka olet ja paljonko sinulla on kokemusta alalta. Mieti mikä erottaa sinut muista ihmisistä jotka hakevat samaa työpaikkaa ja tuo se rohkeasti esille.
Mitä voit tarjota kyseiselle yritykselle?
Aloituksen jälkeen sinun tulisi myydä parhaimmat taitosi ja tukea ne todisteilla. Tämä kohta kannattaa kohdentaa jokaisen haettavan työpaikan kohdalla erikseen. Kohdentaminen työpaikkakohtaisesti vaatii enemmän aikaa, mutta näin parannat huomattavasti mahdollisuuksiasi päästä haastatteluun.
Jos olet esimerkiksi myyntipäällikkö ja olet kehittänyt merkittävän mainoskampanjan, älä pelkästään kerro kuinka hyvä olit, mutta todista se kampanjan tuloksilla. Koita välttää geneeristen ja netistä kopioitujen fraasien käyttöä, sillä rekrytoijat erottavat ne helposti.
Millaisia ovat tavoitteita sinulla on urallasi?
Viimeisessä osiossa kerrot rekrytoijalle, että et vain satunnaisesti hae mitä tahansa työpaikkoja, vaan tämä kyseinen työpaikka on kuin suunniteltu osa urakehitystäsi. Tämä osoittaa määrätietoisuutta ja antaa entistä ammattimaisemman kuvan sinusta. Se että olet motivoitunut kehittymään urallasi kertoo myös siitä, että tulet tekemään työsi erittäin hyvin.
Kuinka pitkä CV-profiilin tulisi olla?
Profiilin pituutta ei ole rajoitettu, mutta on hyvä pysytellä n. 40-70 sanan välillä. Tämä tarkoittaa, ettei profiilin tulisi olla yli 5 riviä pitkä. Sisältö on kuitenkin profiilin pituutta paljon tärkeämpi asia.

Vinkkejä CV-profiilin tekemiseen
- Mene suoraan asiaan ja kerro vain työpaikan kannalta relevantit asiat
- Lue työpaikkailmoitus hyvin ennen profiilin kirjoittamista
- Ole oma itsesi ja pysy totuudessa
- Keskity tulevaisuuteen ja siihen mitä haluat siltä