Kun lähtee hakemaan töitä opiskeluiden jälkeen, suurin ongelma on ettei ole kokemusta omalta alalta. Siksi onkin erittäin tärkeää valmistautua työnhakuun jo opiskeluiden aikana. Seuraavassa artikkelissa käymme vinkkejä miten teet tämän käytännössä.
Jos et ole vielä tehnyt CV:tä, voit ladata sivuiltamme ilmaisen mallipohjan Wordille.
Kaikki kokemus lasketaan
Tohtori Katherine Brooks on Liberal Arts Career Servicesin johtaja Texasin yliopistossa Austinissa, sekä “You Majored in What? Mapping Your Path from Chaos to Career” -kirjan kirjoittaja. Hän sanoo, että kokemuksen puute on yksi suurimmista ongelmista, joita opiskelijat kohtaavat opiskelujen jälkeen. Hän lisää, että yksi asia, mitä monet opiskelijat eivät tule ajatelleeksi, on se, että kokemusta voi hankkia opiskelujen ohessa sen sijaan, että odottaisi valmistumiseen asti. Monesti opiskelijoiden on jopa helpompi saada töitä verrattuna vastavalmistuneihin.
”Mikä tahansa työ on parempi, kuin ei työtä ollenkaan.”
“On hyvä yrittää saada osa-aikaista, väliaikaista tai vapaaehtoistyötä opiskelujen ohella,” sanoo Lynn Taylor, Tame Your Terrible Office Tyrant -kirjan kirjoittaja. Yleisesti ottaen on hyvä hakea töitä alalta, joka liittyy opiskeluihisi, vaikka joutuisitkin tekemään töitä vapaaehtoisena. Näin ollen opiskeluillasi on suurempi tarkoitus, ja työ ja opiskelu tukevat toisiaan. “Jos et saa töitä opiskelun aihepiirissäsi, mikä tahansa työ on parempi kuin ei työtä ollenkaan”.
Vaikka tekisitkin väliaikaisesti tai vapaaehtoisena töitä, se silti kasvattaa ansioluetteloasi ja sinulla on koulun jälkeen etulyöntiasema muihin valmistuneisiin verrattuna, sillä sinulla on jo jonkin verran kokemusta, ja sitä yritykset haluavat. Toinen hyvä kikka on etsiä työharjoittelupaikka koulun ohella. Monet yritykset ottavat mielellään harjoittelijoita, jotka vielä opiskelevat.

6 käytännönläheistä vinkkiä valmistautumiseen
Näillä vinkeillä vahvistat mahdollisuuksiasi saada työpaikka heti opiskeluiden jälkeen. Tärkeintä on yrittää ja tehdä työtä onnistumisen eteen. Kokemuksen puute ei monestikaan ole este työn saamiselle.
Katso myös miten kirjoittaa vapaamuotoinen työhakemus.
1. Luo LinkedIn -profiili
Dan sanoo, että tämä olisi hyvä tehdä jo lukion viimeisellä vuodella. Vaikka profiili olisi melko tyhjä, sinne voi lisätä kaikki koulussa tehtävät aktiviteetit ja harrastukset. Profiiliin voi myös kirjoittaa yhteenvedon siitä, millainen työpaikka sinua kiinnostaa ja mitkä sinun tavoitteesi ovat tulevaisuudessa. Lisää myös kaikki pienetkin työpaikat ja projektit joita sinulla on ollut, sillä se osoittaa, että olet oma-aloitteinen ja osaat ottaa vastuuta.
Kannattaa aloittaa yhteyksien luominen LinkedIn:ssä saman tien. Mitä enemmän yhteyksiä sinulla on, sen paremmat ovat työnsaantimahdollisuutesi. Monilla nuorilla on käsitys, että Facebookin kaverilista on riittävä, mutta yritykset eivät selaa Facebookia etsien työntekijöitä. Sitä varten on LinkedIn.
2. Kirjoita blogia
Tutkimusten mukaan vain yksi yhdeksästä opiskelijasta pitää omaa blogia. Voit aloittaa ilmaisen blogin, ja kirjoittaa aihealueesta, joka liittyy opiskeluihin. Vaikka aihepiiri, josta kirjoitat, olisikin rajoittunut, se osoittaa, että osaat kirjoittaa, tutkia ja että olet kiinnostunut aiheesta, jota opiskelet.
3. Etsi harjoittelupaikka mahdollisimman pian
Kuten LinkedInin ja blogin kirjoittaminen, myös harjoittelupaikan saaminen on hyvin tärkeää. Paikka kannattaa etsiä niin pian kuin mahdollista. 85 % opiskelijoista sanoo uskovansa, että harjoittelupaikan hankkiminen on tärkeää ja 52 % sanoivat toivoneensa, että heillä olisi ollut jopa 3 tai 4 harjoittelupaikkaa ennen opiskelujen loppumista. Mutta vain 40 % olivat tehneet harjoittelujakson.
Dan sanoo, että jos saa paikan suuressa yrityksessä, se lisää työn saamisen mahdollisuutta. Vaikka heille tekisi töitä vain lattioiden moppaajana, yrityksen luotettu ja tunnettu nimi näyttää hyvältä.
4. Etsi mentori
On hyvä etsiä mentoriksi joku, joka tekee jo sitä, mitä haluat tulevaisuudessa tehdä. LinkedIn on hyödyllinen myös tässä tarkoituksessa, ja sieltä onkin hyvä etsiä mentoriksi sopiva henkilö. Myös vanhempasi saattavat olla hyvä apu mentorin löytämisessä.

5. Juttele OPO:lle
Vaikka tämä voikin olla melko itsestään selvää, vain 29 % opiskelijoista käyttää OPO:a hyväkseen työpaikan etsimisessä. He voivat auttaa opiskelijaa etsimään oikean henkilön, joka voi auttaa palkkauksessa, vaikka he eivät suoraan ehkä työpaikkaa voi oppilaalle tarjota. OPO voi myös auttaa ansioluettelon ja saatekirjeen kirjoittamisessa.
6. Käytä hyväksesi sosiaalista mediaa
Tutkimuksen mukaan 22 % kuuluu johonkin ammattimaiseen ryhmään, joka liittyy heidän opiskelun aihepiiriinsä. Etenkin sosiaalista mediaa kannattaa käyttää hyväkseen myös tässä tapauksessa. Facebookista, LinkedInistä ja jopa Pinterestistä löytyy yksilöitä ja ryhmiä, jotka voivat auttaa ja joiden ryhmiin voi liittyä.
Kilpailu on kasvanut ja siksi tulee aloittaa ajoissa
Kilpailu työmarkkinoilla on kasvanut huimasti, joten opiskelijoiden tulee olla entistä ahkerampia koulussa ja sen ulkopuolella, jotta valmistumisen jälkeen löytää haluamansa työpaikan. Mitä nopeammin voit löytää harjoittelupaikan tai edes vapaaehtoistyötä, sitä nopeammin voit saada enemmän työkokemusta ja haluamasi työpaikan. Muista, että tänä päivänä sosiaalinen media ja verkostoituminen on mitä tärkein elementti työnhaussa.
On hyvä pitää hyvät välit jokaiseen yritykseen, eikä polttaa siltoja takanaan, sillä ei ikinä voi tietää, kuka voi tulevaisuudessa olla avainasemassa auttamaan palkkauksessa ja työpaikan saannissa.
Mitä kovemmin tekee opiskelujen aikana töitä, sitä helpommaksi työnsaanti muuttuu valmistumisen jälkeen. Tilastokeskuksen mukaan vuosina 2003-2008 15-24-vuotiaista opiskelijoista vain 20 % teki töitä opiskeluiden ohessa ja tästä syystä sinulla onkin mahdollista saavuttaa etulyöntiasema muihin.
Mietitkö töiden tai työharjoittelun tekemistä ulkomailla? Katso vinkit miten tehdä CV englanniksi.
13 thoughts on “6 vinkkiä miten valmistaudut työnhakuun jo opiskeluiden aikana”
Comments are closed.