Vapaamuotoinen työhakemus tulee yleensä CV:n lisäksi lähettää haettavaan työpaikkaan. Digitalisaation aiheuttaman kovan kilpailun myötä CV:n ja työhakemuksen tulee tehdä vaikutus nopeaa ja varaa virheisiin on entistä vähemmän. Tässä artikkelissa katsomme mitä vapaamuotoinen työhakemus tarkoittaa ja miten teet omasta hakemuksestasi erottuvan ja ammattimaisen.
Jos et ole vielä tehnyt CV:tä, voit ladata sivuiltamme ilmaisen CV mallipohjan.
Mikä on vapaamuotoinen työhakemus?
Useimmiten työpaikkailmoituksessa toivomus on vapaamuotoinen työhakemus sähköpostilla. Sanan mukaisesti voit kirjoittaa hakemuksesi vapaasti parhaaksi näkemälläsi tavalla. Tämä tarkoittaa sitä, että sen ei tarvitse olla tehty tiettyjä ohjeita tai sääntöjä noudattaen. Antamalla vapaat kädet rekrytoija saa huomattavasti paremman kuvan työnhakijasta, sillä asiat joista päätät kirjoittaa kertovat esim. siitä kuinka hyvin olet ymmärtänyt työnkuvan, yrityksen toimintatavat ja tavoitteet.
Asioita joita vapaamuotoinen työhakemus kertoo sinusta:
- kuinka hyvin olet ymmärtänyt mistä työssä on kysymys
- kuinka rohkeasti uskallat tuoda persoonallisuutesi esille
- mitä asioita ja taitoja itsestäsi pidät tärkeänä
- kuinka hyvin osaat markkinoida itseäsi
- miten luova olet

Vapaamuotoisen työhakemuksen valmistelu
Työhakemus on itsesi markkinointia ja sitä kannattaakin katsoa markkinoinnin näkökulmasta. Luova ja positiivisesti yllättävä hakemus jää aina geneeristä hakemusta paremmin mieleen. Yksi yleisimmistä virheistä on kopioida fraaseja netistä ja liittää niitä työhakemukseen. Rekrytoijat näkevät näitä latteuksia päivittäin, ja ne kertovatkin enemmän luovuuden puuttumisesta kuin osaamisesta.
Ennen työhakemuksen kirjoittamista listaa asiat joita yritys hakee uudelta työntekijältä. Tämän jälkeen tee seuraavat asiat:
- suunnittele miten kerrot omaavasi halutut taidot
- mieti mitä tuloksia ja todisteita osaamisestasi pystyt tuomaan esille
- päätä millaisen kuvan haluat luoda itsestäsi
Kuka tahansa voi sanoa olevansa iloinen asiakaspalvelija. Vahvoilla ovat he, jotka pystyvät näyttämään millaisia tuloksia tämä taito on saanut aikaan. Oli se tunnustus, myyntitapahtuma tai mikä tahansa muu mitattava asia, muista mainita siitä.
Hakemuksen aloitus
”Minä olen 24-vuotias merkonomi Helsingistä” ei välttämättä ole kaikkein mielenkiintoisin aloitus. Käytä aikaa luovan ja mukaansatempaavan aloituksen keksimiseen ja luot itsestäsi heti osaavan kuvan.
Katso myös 3 asiaa joita ei kannata mainita saatekirjeessä.
Esimerkkejä luovista vapaamuotoisen työhakemuksen aloituksista:
- Jos intohimo asiakaspalveluun on väärin, en halua olla oikeassa. Olen saanut kuvan, että Esimerkki Oy:n tiimi on asiassa samaa mieltä – ja se onkin vain yksi syy miksi uskoisin olevani paras valinta Mol.fi -sivustolla listaamaanne avoimeen työpaikkaan.
- Useimmat haluavat tehdä töitä startup -yrityksessä ilmaisten lounaiden, muhkeiden sohvien ja väljemmän pukeutumiskoodin takia. Vaikka nämä kaikki kuulostavat erittäin hyvältä tämänhetkiseen työhöni verrattuna, mikä todella houkutteli hakemaan avoimeen paikkaanne on Esimerkki Oy:n kansainvälinen tiimi ja draivi tehdä rohkeita valintoja.
Ensimmäinen kappale. Jatka ensimmäisessä kappaleessa luovalla ja positiivisella linjalla. Kerro heti tärkeimmät pointit miksi taitosi, koulutuksesi ja työkokemuksesi on työpaikan kannalta kohdallaan. On hyvä heti toimivan aloituksen jälkeen näyttää, että todellakin olet myös taustasi kannalta oikea ehdokas tehtävään.
Toinen kappale. Palkattavasta henkilöstä tulee olla eniten hyötyä yritykselle. Toisessa kappaleessa käännä katse tulevaan ja kerro miten voit viedä kyseisen yrityksen aivan uudelle tasolle monessa eri asiassa. Voit käyttää tässä apunasi ranskalaisia viivoja. Jos sinulla on näyttöä aikaisemmista (relevanteista) saavutuksistasi, toinen kappale on hyvä paikka kertoa niistä.
Kolmas kappale. Näytä, että tiedät paljon yrityksestä ja olet sen arvojen ja motiivien kanssa samalla aaltopituudella. Tämä saa rekrytoijan tuntemaan, että todellakin haluat juuri kyseisen paikan, etkä minkä tahansa vapaana olevan työn. Tietoja yrityksestä löydät käyttämällä Googlea ja suoraan yrityksen kotisivuilta.
Neljäs kappale. Neljäs kappale on yhteenveto kaikesta edellisestä, joka päättyy toivomukseen mahdollisesta työhaastattelusta jossa kertoisit mielelläsi lisää itsestäsi.

Selkeys ja mielenkiintoisuus
Työhakemuksen kanssa ei kannata kiirehtiä. Kun olet saanut sen valmiiksi, tallenna se ja vietä loppupäivä tehden muita asioita. Seuraavana päivänä herättyäsi katso hakemusta uusilla silmillä ja melkein varmuudella löydät sieltä asioita joita haluat vielä hieman muokata. Jos todella haluat kyseisen työpaikan, tarkistuta hakemuksesi vielä ystävällä tai perheenjäsenellä.
Kiinnitä huomiota seuraaviin asioihin:
- Onko teksti helposti ymmärrettävää ja työhakemukseen sopivaa?
- Onko kaikki hakemuksen sisältö työpaikan kannalta relevanttia?
- Oletko jäsennellyt tiedot mallikkaasti eri kappaleisiin?
- Tuoko se parhaimmat puolesi ujostelematta esille?
- Loistavatko kirjoitusvirheet poissaolollaan?
Yhteenveto
Työpaikan vaihtaminen on harvoin pieni asia ja samassa työpaikassa työskennellään useimmiten vuosia. Muutoksen pelko saa monet ihmiset kestämään myös todella huonoksi muuttunutta työviihtyvyyttä. Uuden työpaikan hakeminen antaakin sinulle erittäin hyvän mahdollisuuden valita työ jonka parissa todella viihdyt ja olet oma itsesi. Työn merkitystä koko elämän laatuun ei voi vähätellä.
Katso myös valmis työhakemusmalli.
Näistä syistä toimivan työhakemuksen eteen kannattaa aina nähdä aikaa ja vaivaa (mielellään muita hakijoita enemmän). Loppupeleissä tämä on erittäin pieni hinta hyvästä työpaikasta. Parhaimman lopputuloksen saat kirjoittamalla samaan työpaikkaan useamman vapaamuotoisen työhakemuksen ja valitsemalla seuraavana päivänä niistä parhaimman.
Onnea työnhakuun!
6 thoughts on “Vapaamuotoinen työhakemus – Mitä se tarkoittaa ja miten se tehdään?”
Comments are closed.