Toimiva työhakemus tarvitsee myös toimivan lopetuksen. Työhakemuksen lopetus ei kuitenkaan ole aina helppo tehtävä. Haluat kirjoittaa jotain normaalista poikkeavaa, mutta et kuitenkaan liian erikoista. Haluat, että lopetus on piste i:n päälle ja saa rekrytoijan vakuuttumaan haastattelukutsun lähettämisestä. Katsotaan seuraavassa esimerkkejä hyvistä lopetuksista ja siitä, mikä niistä sopisi juuri sinun hakemukseesi.
Millaista lopetusta kannattaa välttää?
Yleensä vältettävä työhakemuksen lopetus on sellainen, joka tulee ensimmäisenä mieleen. Esimerkiksi ”Toivon saavani kutsun haastatteluun, jossa voin kertoa itsestäni lisää” ei välttämättä ole kaikista vakuuttavin. Rekrytoija tietää jo valmiiksi, että kaikki hakijat toivovat kutsua haastatteluun. Sen kertominen ei välttämättä tuo miinuspisteitä, mutta ei myöskään lisäarvoa työhakemukseesi. Myös ”Toivon mahdollisuutta keskustella avoimesta työpaikasta lisää henkilökohtaisesti” menee samaan kategoriaan.
Tiivistettynä kaikkia lopetuksia, jotka eivät tuo hakemukseen mitään lisää, kannattaa lähtökohtaisesti välttää. Tämä kuitenkin riippuu itse työhakemuksesta ja on myös tapauksia, jolloin neutraali lopetus sopii sitä edeltävään tekstiin. Kun mietit millainen lopetus sinun hakemukseesi sopii, lähde siis liikkeelle valmiiden esimerkkien sijaan itse hakemuksesta.
Työhakemuksen lopetus joka tuo lisäarvoa
Hyvä työhakemus on lyhyt ja ytimekäs. Se kertoo relevantit asiat ja jättää pois kaiken muun. Se on 3-4 kappaletta täyttä asiaa jokaista virkettä myöden. Näin myös lopetuksen tulee olla suunniteltu ja sellainen, että se täyttää ”kolon” joka täydellisyyttä hipovasta hakemuksessa vielä on. Lähde liikkeelle siitä, että työhakemuksen lopetus kertoo tai lisää jotain, jonka vuoksi sinut todellakin kannattaa kutsua haastatteluun.
Seuraavassa esimerkkejä lisäarvoa tuovista lopetuksista:
- Haastattelussa olen valmis jakamaan ideani miten [yrityksen nimi] kannattavuutta voidaan nostaa yli 10% kahden vuoden sisällä.
- Olen [yrityksen nimi] kanssa samoilla linjoilla kestävän kehityksen suhteen ja kertoisin mielelläni haastattelussa miten Kaakkois-Aasian tilanne voi vaikuttaa asioihin positiivisesti.
- Varmasti kaikki hakijat haluavat olla osa [yrityksen nimi], mutta vain osa pystyy tuomaan mukanaan suunnitelman mikä minulla on tuottavuuden kehittämisen suhteen. Kertoisin mielelläni siitä lisää haastattelussa.
Näiden esimerkkien kopioimisen sijaan inspiroidu niistä, ja mieti miten pystyisit luomaan työhakemuksen lopetuksella hyvän syyn haastattelulle. Tämä ei ole helppo tehtävä, mutta jotain millä varmasti pääset erottumaan muista hakijoista.
Tavallista parempi lopetus
Avoimeista työpaikasta ja yrityksestä riippuen aina ei ole mahdollista keksiä toimivaa lopetusta, joka suoraan tuo myös lisäarvoa hakemukseen. Tällaisessa tapauksessa kannattaa siirtää fokus lisäarvon tuomisesta siihen, että korostaa asioita jotka todistavat sen, että olet oikea valinta tehtävään. Jos sinulla ei ole vielä paljoa kokemusta kyseiseltä alalta, omasta ”innostuksesta” kertominen ja sen välittäminen on tärkeää.
Seuraavassa esimerkkejä tavallista paremmista lopetuksista:
- [yrityksen nimi] kehittäminen kovan työn ja laskelmoitujen ratkaisujen kautta olisi minulle kunniatehtävä. Keskustelisin mielelläni tästä lisää haastattelun merkeissä.
- Myyjän työ on paljon enemmän kuin myymistä; se on kanssakäymistä, kehittymistä ja positiivisuuden jakamista asiakkaiden kanssa. Uskon pystyväni tuomaan avoimeen myyjän paikkaan kokemuksen lisäksi näkemystä, mitä harvoilla alan ihmisillä on. Kertoisin mielelläni tästä lisää haastattelussa.
- Monet näkevät sihteerin työssä tärkeäksi pelkästään organisointikyvyn, mutta tiedän kokemuksen kautta miten sosiaaliset taidot ohittavat monissa tapauksissa sen. Keskustelisin mielelläni tästä ja [yrityksen nimi] tavoitteista lisää haastattelussa.
Kuten aikaisemmin mainittu, tärkeintä on että lopetus sopii kirjoittamaasi työhakemukseen, eikä kuulosta ylilyönniltä tai netistä kopioidulta. Toivottavasti tämän artikkelin esimerkit auttavat inspiroitumaan ja kirjoittamaan vahvan lopetuksen hyvälle työhakemukselle. Jos painit vielä itse työhakemuksen kanssa, katso myös meidän valmiit työhakemusmallit.