Uralla eteneminen ja työpaikan vaihtaminen tuo mukanaan monenlaisia haasteita. Sopeutuminen ei ole vaihtoehto. Koska kandidaatteja on paljon, HR yleensä tutkii paitsi hakijan ansioluettelon, myös aikaisemman työkokemuksen ja -historian. Kun olet valinnut itsellesi sopivan CV-mallin, tulee myös miettiä sosiaalisen median tuomia mahdollisuuksia.
Haasteita ja mahdollisuuksia
Sosiaalisen median valta-aika on tuonut mukanaan paitsi paljon haasteita, myös monia mahdollisuuksia. Sosiaalinen media auttaa verkostoitumisessa, kollegojen kanssa kommunikoimisessa sekä työn hakemisessa. Joskus työpaikkaa voi jopa hakea suoraan sosiaalisen median kautta. Koska SOME on niin suuri osa lähes jokaisen arkipäivää, monet palkkauksesta vastaavat tarkistavat hakijan sosiaalisen median profiilit. Sosiaalisesta mediasta HR voi nähdä paitsi aikaisemman työkokemuksen, myös sen, kenen kanssa hakija on verkostoitunut ja parhaimmassa tapauksessa sen, millainen hakija on yksityiselämässään. Jokainen yritys haluaa palkkalistoilleen henkilön, joka on luotettava ja ammattimainen, ja sosiaalinen media paljastaa enemmän kuin arvaammekaan.
Jokaisella sosiaalisen median kanavalla on oma toimintamallinsa, mutta lähes jokaisesta kanavasta voi nähdä, mitä hakija julkaisee, kenen kanssa hän on verkostoitunut, mistä hän pitää ja mitkä hänen harrastuksensa ovat. Sosiaalista mediaa voi siis käyttää ovelasti hyväkseen työnhaussa, mutta pahimmassa tapauksessa se voi satuttaa hakijan ansioluetteloa. Miten siis eri kanavat toimivat?
LinkedIn on yksi tärkeimmistä sosiaalisen median kanavista työnhakijoille sekä työhön palkkaaville. LinkedIn on tarkoitettu ammattilaisten käyttöön, ja sinne voi listata oman työkokemuksensa, ansioluettelonsa ja edelliset työnantajat. Suurin osa yrityksistä käyttää pelkästään LinkedIniä palkkaukseen. He, jotka eivät käytä sivustoa suoraan palkkaustarkoitukseen, tarkistavat hakijan tiedot LinkedInistä joka tapauksessa.
Jos LinkedIniä haluaa käyttää hyväkseen palkkauksessa, on tärkeää täyttää koko profiili niin täydellisesti, kuin mahdollista. Mitään kohtaa ei kannata jättää tyhjäksi, ja kannattaa listata kaikki edelliset työnantajat ja -paikat. LinkedIn antaa käyttäjiensä lisätä toisia ihmisiä “piireihinsä”. Tämä kannattaa tehdä, sillä verkostoituminen LinkedInissä on erittäin tärkeää. Näin hakija voi saada paitsi työtarjouksia, myös näyttää potentiaaliselle palkkaajalle, että on ajan hermolla ja osaa käyttää LinkedIniä työkaluna.
Aktiivisuus LinkedInissä nostaa hakijan pisteitä työnantajien silmissä. Jos hakijan piireissä on vain kolme tai neljä henkilöä tai yritystä, on selvää, ettei hakija aktiivisesti käytä sosiaalista mediaa. Kannattaa siis verkostoitua verkostoitumistaan. LinkedIn on tärkein työkalu heille, jotka haluavat edetä urallaan, ja joille ansioluettelo ja edellisten työpaikkojen listaaminen on tärkeää palkkauksen kannalta. Vaikka LinkedIniä voi käyttää kuka tahansa, työnhaun tarkoitukseen se ei ehkä ole paras ratkaisu henkilöille, jotka toimivat esimerkiksi viihdealalla.
Twitter on tarkoitettu nimenomaan kommunikointiin ja keskusteluun. Twitterissä voi jakaa mietteitään ja mielipiteitään helposti. Twitterissä seurataan muita tweettaajia ja tweetataan itse. Työnantajat näkevät tässä profiilissa helposti sen, kuinka hakija kommunikoi toisten kanssa ja ennen kaikkea sen, mitä kommunikoi. Työnantaja voi yhdellä silmäyksellä päättää, onko hakija yritykseen sopiva.
Twitterissä on helppo jakaa mielipiteitä ja hakea töitä. Jopa monet isot pomot päivittävät omaa Twitter -profiiliaan, ja he ovat avoimia keskustelulle, ehdotuksille ja mielipiteille. Twitteristä myös työnhakija voi tarkistaa, millaisen kuvan yritys antaa itsestään ja ovatko sen asiakkaat tyytyväisiä.
Kun etsitään töitä Twitterin kautta, suurin osa hakijan tweeteistä tulisi jollain tapaa olla relevantti hänen omaan toimialaansa sekä yrityksiin, joissa hän mahdollisesti haluaisi tehdä töitä. Jotta hakija huomataan kaikkien miljoonien tweettaajien joukosta, on tärkeää käyttää oikeita häshtägejä.
Twitter voi auttaa työpaikan hakemisessa suurilta osin vain keskustelun kautta. Jos Twitterissä ei ole aktiivinen ja osallistu keskusteluihin, sen käyttäminen on käytännössä turhaa.
Twitter sopii parhaiten esimerkiksi viihdealalla toimiville, valokuvaajille, markkinoijille ja mainostajille. Twitter ei ehkä ole se paras ratkaisu esimerkiksi lakimiehille ja lääkäreille.
Vaikka Facebook alkaa ollakin menneen talven lumia, noin 83 prosenttia ihmisistä on kuitenkin kyseisellä sosiaalisen median kanavalla. Jos ei aktiivisena käyttäjänä, niin ainakin profiilina. Kun hakijan nimen googlettaa, yleensä hakutulokset näyttävät sosiaalisen median profiilin heti ensimmäisenä. Kannattaa siis pitää huoli, että oma profiili on siisti ja että siellä ei ole kyseenalaisia kuvia, tägejä tai julkaisuja. Facebookiin voi listata kaikki omat tietonsa aina syntymäpaikasta edellisiin työnantajiin ja perheenjäseniin. Oikein käytettynä Facebook voi siis olla erittäin hyvä apu työnhaussa.
Facebookista löytyy helposti tiedon siitä, millaisia kiinnostuksen kohteita työhön palkkaavalla on. Facebookista voi myös nähdä, onko hakijalla yhteisiä ystäviä tai kiinnostuksen kohteita palkkauksen tekevän henkilön kanssa. Ja tätähän kannattaa käyttää hyväkseen.
On tärkeää, että oma profiili on ammattimainen. Vaikka Facebookia ei suoranaisesti käyttäisikään työnhakuun, yritykset voivat mahdollisesti silti nähdä ja tutkia hakijan profiilin. Kannattaa siis pitää kommentit ja julkaisut puhtaina ja sopivana luettavana kaikille.
Facebook sopii työnhaun tarkoituksessa lähes kaikille, sillä Facebook on erittäin kattava. Siellä voi paitsi julkaista kommentteja ja kuvia, myös listata ansioluettelonsa ja verkostoitua.
Instagram on sosiaalisen median kanavana yksi niistä harvoista, joka todella rajoittaa käyttäjien mahdollisuuksia. Instagramissa tavoitteena on julkaista kuvia ja seurata muita. Instagram sopii hyvin työkaluna esimerkiksi malleille, valokuvaajille ja muille, joiden ammattiin vaaditaan paljon visuaalista osaamista. Instagramin kautta yhteyden ottaminen ei ole paras valinta, sillä se ei ole kovin ammattimaista. Sen sijaan monet laittavat yhteystietonsa Instagramin profiiliin, ja kiinnostavien työpaikkojen tai hakijoiden kanssa kannattaa olla yhteydessä suoraan sähköpostilla tai soittamalla.
Instagramin käyttö työnhaussa sopii siis visuaalisen osaamisen ammattilaisille, muttei niinkään esimerkiksi myynnin, markkinoinnin ja opettajien ammattiryhmille.
Yhteenveto
Kun sosiaalista mediaa käytetään työnhakuun, on hyvä miettiä, mikä sosiaalisen median kanava on itselle se paras ja toimivin ratkaisu. Sosiaalisen median kanavia on paljon, ja ei ole tarvetta käyttää niitä kaikkia. Kannattaa valita se itselle sopivin kanava ja satsata kaikki siihen. Jos siis olet ammattilainen esimerkiksi myynnin ja markkinoinnin saralla, niin LinkedIn voisi olla sinulle se sopivin vaihtoehto. LinkedIniin voi listata edellisen työkokemuksen ja verkostoitua muiden myyntiin ja markkinointiin erikoistuneiden henkilöiden ja yritysten kanssa. Jos sen sijaan olet lastenhoitaja, Facebook voi olla parhain sosiaalisen median kanava. Twitter voi olla paras ratkaisu heille, jotka haluavat työskennellä esimerkiksi viihdealalla. Instagram sopii visuaalisille ammateille, kuten valokuvaajille, malleille ja vaikka arkkitehdeille.
Oikein käytettynä sosiaalinen media voi olla mitä uskomattomin työkalu, ja työhön palkkaaminen voi parhaassa tapauksessa tapahtua täysin sosiaalisen median välityksellä.
Fakta on kuitenkin se, että vaikka sosiaalinen media ei olisikaan se keino, jolla työtä haluaa hakea, yritykset hyvin usein tarkistavat sosiaalisen median kanavat ennen palkkausta. Sosiaalinen media voi siis olla hyödyllinen, mutta pahimmassa tapauksessa palkkaaminen voi tyssätä sosiaalisen median tarkistamiseen. Kun sosiaalisen median profiilin rakentaa itselleen, on hyvä muistaa, että kuka tahansa voi nähdä sen.
Löydä myös itsellesi sopiva työhakemusmalli.
11 thoughts on “Sosiaalinen media – nykypäivän ansioluettelo?”
Comments are closed.