CVpohja.fi -sivustolla on kerrottu lukemattomista eri tavoista, joilla voit parantaa ansioluetteloasi ja työhakemusta. Ajattelin nyt kertoa, miten me työnantajan puolella oikeasti katsomme hakemuksia ja miten sinä työnhakijana voi varmistaa työhaastatteluun pääsyn.
Olen itse ollut vuosien aikana rekrytoimassa kymmeniä ihmisiä ja selannut parhaimmillaan satoja hakemuksia samaan työpaikkaan. Nykyisin olen töissä UKKO Work-henkilöstövuokrausyrityksessä. Me käymme jatkuvasti läpi tuhansia hakemuksia ja cv:tä. Tässä artikkelissa käsitellyt asiat ovat nousseet esille tämän kokemuksen perusteella. Toivottavasti vinkeistä on sinulle konkreettista hyötyä unelmien työpaikan hankkimisessa.
Onko ansioluettelo kirjoitettu minua varten?
Aina tekstiä kirjoittaessa tulisi miettiä kirjoitusta vastaanottajan kannalta. Tämä artikkeli on suunnattu työnhakijalle. Vaikka aihe ja sisältö olisi sama, olisi teksti täysin erilainen, jos tarkoituksena olisi opastaa esimerkiksi HR-konsultteja heidän työssään. Samaa ajatusmaailmaa pitäisi noudattaa myös ansioluettelossa. Selvitä kuka lukee CV:si läpi. Minkälaista työntekijää hän etsii, millaista kieltä hän on tottunut käyttämään jne.
Jos haet töitä nuorekkaasta startupista, voit käyttää vapaampaa kieltä, kuin esimerkiksi julkisen sektorin työpaikoissa. Julkisella sektorilla voi olla, että on tietyt ennalta määritetyt vaatimukset, joiden tulee täyttyä. Tällaisessa tapauksessa sinunkin tulisi käyttää aina mahdollisimman virallisia nimikkeitä ja työnkuvauksia.
Joissain yrityksissä on käytössä automatisoitu rekrytointiprosessi, jossa kone käy läpi ansioluetteloita. Tällaisessa tapauksessa on tärkeää, että sinun CV:ssäsi on käytetty samoja sanoja, joilla rekrytoija laittaa koneen kahlaamaan hakemuksia läpi. Näiden avainsanojen tulisi olla aina hakemaasi työpaikkaa vastaavia. Esimerkiksi sähköasentajan työpaikkaa haettaessa, on tärkeää mainita millaisia sähkötyölupia sinulla. Sen sijaan hygieniapassin tai ATK-ajokortin arvosanaa ei välttämättä tällaisessa hakemuksessa tarvitse mainita lainkaan. Ravintolatyössä taas hygieniapassin tiedot ovat kriittisiä. Älä siis lähetä samaa ansioluetteloa hakiessasi eri tehtäviin.
Rekrytoijat ovat ihmisiä
Vaikka välillä koneet auttavat hakemusten arvottamisessa, niin loppujen lopuksi rekrytoinneista vastaavat henkilöt ovat aina ihmisiä. Meille ihmisille on sisäänrakennettu halu olla mukavia. Kukaan rekrytoija ei jätä sinua palkkaamatta ilkeyttään. Rekrytoijat itseasiassa haluaisivat palkata useamman ihmisen kuin mikä on taloudellisesti mahdollista. Rekrytointiprosessin kannalta tämä tarkoittaa sitä, että jos työpaikkaan on tullut sata hakemusta, koittaa rekrytoija karsia ensimmäiset hakijat pois mahdollisimman reilujen, ennalta määriteltyjen sääntöjen mukaan. Eli sellaisten perusteiden mukaan, joilla hän voi tuntea olonsa mahdollisimman hyväksi.
1. CV on ulkoisesti sekava
Jos hakemus on ulkoisesti niin sekava, että sen lukeminen on vaikeaa, päätyy se herkästi roskakoriin. Ajattele tilannetta rekrytoijan kannalta. Hänellä on viisikymmentä sähköpostia jotka odottavat vastausta, seuraava haastateltava on tulossa puolen tunnin päästä. Tässä puolen tunnin ajassa rekrytoitavan on käytävä 60 hakemusta läpi ja karsittava näistä ensimmäiset pois. Ansioluettelosi saa olla palkkaajan silmien edessä korkeintaan muutaman kymmenen sekunnin ajan. Jos hakemus ei herätä luottamusta, tipahtaa se pois muutamassa sekunnissa.
Tee selkeä ja helposti silmäiltävä CV, josta saa mahdollisimman hyvän kuvan osaamisestasi.
2. CV on täynnä kirjoitusvirheitä
Olen ihan oikeasti saanut eteeni CV:n, jossa oma nimi on kirjoitettu väärin. Tämä kertoo aika paljon hakijan säntillisyydestä ja kiinnostuksesta työtä kohtaan. Samanlaisen viestin antavat myös muut CV:n teksteistä löytyvät selkeät kirjoitusvirheet. Kaikkien kirjalliset taidot eivät ole samalla tasolla, eikä suurimmassa osassa töistä edes vaadita. Kyse ei olekaan pilkkusääntöjen osaamisesta vaan viitseliäisyydestä. Jos oikeasti haluat hankkia työpaikan, niin sinulla on varmasti aikaa pyytää siltä äidinkielenopettajana toimivalta tädiltä apua oikeinkirjoituksen tarkistukseen. Se ei ole iso homma, mutta antaa viimeistellyn kuvan. Erityisesti jos haet työtä, jossa tehtäviisi kuuluu viestintä, markkinointi tai muu sisällöntuotanto, tulee myös CV:n tekstiin kiinnittää erityistä huomiota.
3. Olet CV-työkuvassasi humalassa, teet duckfacen tai olet bikineissä
Ulkonäkö ei saa vaikuttaa rekrytointipäätökseen, mutta huono kuva voi silti tiputtaa sinut jatkosta. Jos haet töitä pankin varainhoitajaksi tai riskienhallintapäälliköksi ja liität CV:sesi kuvan Oktoberfesteiltä, voit olla melko varma, että työtarjousta ei tipu. Duckface voi jostain syystä tuntua kivalta ilmeeltä Instagramiin, mutta työhakemukseen se ei missään nimessä kuulu. Olemme kirjoittaneet myös erillisen kirjoituksen sopivan kuvan valitsemisesta: Kuvan liittäminen hakemukseen. Lyhyesti sanottuna, ota kasvokuva valkoista taustaa vasten luonnonvalossa tai käy valokuvausstudiossa otattamassa ammattilaisella kuva. Se ei ole kova hinta unelmiesi työpaikasta.
Näiden perusjuttujen jälkeen alkaa karsinta työkokemuksen, koulutuksen ja mahdollisen ilmoitetun palkkatoiveen perusteella.
Ole huolellinen valitsemasi CV-pohjan sekä tekstien kanssa ja moninkertaistat mahdollisuutesi saada haluamasi työpaikka!
Kirjoittajasta: Olli Kopakkala on yksi UKKO Work henkilöstövuokrauspalvelun perustajista. Hänen vastuullaan on työnhakijamarkkinointi, eli työpaikkojen myynti parhaille työntekijöille. Täytä avoin hakemus UKKO WORKille ja me etsimme sinulle töitä: UKKO Work Avoin hakemus.
5 thoughts on “Mitä työnantaja katsoo ansioluettelossa ja työhakemuksessa?”
Comments are closed.