CV-netti on ilmainen ja kaikille avoin palvelu, jota työnhakijan kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Sivuilta löytyy kuitenkin kymmeniä tuhansia työnhakijoiden profiileja ja erottuminen niiden joukosta on erittäin vaikeaa. Tästä artikkelista löytyvien vinkkien avulla luot vaikuttavan profiilin, jolla parannat huomattavasti mahdollisuuksiasi saada haluamasi työpaikan.
Miksi CV-nettiä kannattaa käyttää?
CV-netti kirjaimellisesti etsii töitä puolestasi. Kun luot profiilin tähän palveluun, kaltaisiasi työntekijöitä etsivät työnantajat saavat siitä tiedon CV-vahdilta. Työntekijöitä etsivät yritykset voivat löytää profiilisi ja ansioluettelosi myös hakutoiminnon avulla.
Työ- ja elinkeinopalvelujen ylläpitämää järjestelmää voi käyttää, vaikkei olisikaan TE-toimiston asiakas. Se sopii siis kaikille uudesta työpaikasta kiinnostuneille, aina uranvaihtajista kesätyötä etsiviin. CV-netti tuokin yhteen valtavat määrät työnhakijoita ja työnantajia.
Kokemukset CV-netistä ovat usein positiivisia sen luotettavuuden ja turvallisuuden vuoksi. Sekä työnhakijoiden että työnantajien täytyy tunnistautua sähköisesti sitä käyttääkseen Palvelussa kuitenkin pätevät samat säännöt kuin työhakemuksen kirjoittamisessa yleensä.
Seuraavassa vinkit miten luot toimivan profiilin CV-nettiin!
Hyvin kirjoitettu otsikko on CV-netissä erittäin tärkeä
CV-netissä otsikko on avain muista erottumiseen ja työnantajan huomion herättämiseen. Lukuisia kirjoja julkaissut työnhaku- ja uraexpertti Allison Doyle kehottaa kirjoittamaan CV:n otsikoksi lyhyen lauseen, joka kertoo taidoistasi sekä työkokemuksestasi. Hän suosittelee käyttämään otsikossa alan avainsanoja – ja välttämään kuluneita ilmaisuja.
Otsikkoon voi käyttää korkeintaan 80 merkkiä. CV-netin otsikko kertoo sinusta ja nimeää alan tai työpaikan jonka olet asettanut tavoitteeksi.
Esimerkkejä toimivasta CV-netin otsikosta:
- Talousrikoksiin erikoistunut tutkiva toimittaja 20 vuoden kokemuksella
- Vastavalmistunut, klassisten hääkimppujen sitomista rakastava floristi
- Satoja täydellisesti istuvia miesten pukuja ommellut trenditietoinen räätäli
“Ahkera työntekijä etsii hommia” taas on esimerkki huonosta otsikosta. Siinä on käytetty kulunutta ilmaisua, se ei kerro osaamisestasi eikä siitä mitä etsit. Merkkejä on hukattu itsestään selvään asiaan: jos luot profiilin CV-nettiin, sinun ei tarvitse erikseen kertoa etsiväsi töitä.
Vältä otsikossa siis yleisten ominaisuuksien kertomista ja keskity omaan erikoisosaamiseesi. Muista ominaisuuksistasi voit tarpeen mukaan kertoa esittelytekstissä.
3 vinkkiä miten kirjoittaa erinomainen esittelyteksti
Kun otsikko on herättänyt työnantajan kiinnostuksen, hän todennäköisesti lukee millaisen esittelytekstin olet kirjoittanut. Esittelyteksti on erittäin hyvä mahdollisuus vakuuttaa työnantaja erinomaisuudestasi. Näin hyödynnät tilaisuuden parhaalla mahdollisella tavalla:
- Keskity relevanttiin tietoon: työnantaja haluaa tietää, mitä etsit ja mitä osaat.
- Älä selosta menneisyyttäsi, vaan kuvaile, miten hyödynnät kokemustasi ja oppimaasi jatkossa.
- Kirjoita esittely huolellisesti, selkeästi ja napakasti.
Työnantaja etsii motivoituneita työntekijöitä, joten anna kiinnostuksen välittyä tekstistäsi. Rekrytoinnin parissa työskentelevä sosiaalipsykologi Reeta Laakso muistuttaa että on kuitenkin tärkeää perustella esimerkkien avulla, miksi juuri hakemasi ala tai ammatti kiinnostavat sinua.
Jos haet esimerkiksi kirjastonhoitajan työtä, kerro että arvostat kirjastojärjestelmää laajemminkin ja haluat osaltasi toimia laadukkaan kirjastopalvelun kehittämisen eteen.
Älä tyydy kuluneisiin ilmaisuihin
Esimerkeillä on voimaa myös itseäsi kuvaillessasi, kuten myös Laaksokin toteaa. Älä tyydy listaamaan erilaisia ominaisuuksia. Kerro esimerkiksi ahkeruutta vaativasta työnkuvasta tai siihen perustuvista saavutuksistasi. Se on mielenkiintoisempaa ja hedelmällisempää kuin se, että kerrot vain olevasi ahkera.
Voit myös kertoa lyhyesti siitä, minkälainen olet työntekijänä. Nautitko tiimityöskentelystä, arvostatko haasteita? Tässäkin voit hyödyntää esimerkkejä.
CV-netin esittelytekstin maksimipituus on 4000 merkkiä. Älä kuitenkaan täytä merkkimäärää väkisin. Yksityiskohtaisia tietoja opinnoista ja työkokemuksesta ei kannata listata esittelyssä. Tarkat tiedot työnantaja näkee CV-nettiin lataamastasi ansioluettelosta.
Viimeistele luomasi vaikutelma huolitellulla CV:llä
Kun työnantaja on kiinnostunut sinusta otsikon ja esittelytekstin ansiosta ja avaa CV:si, olet päässyt jo pidemmälle kuin useat muut. Näillä ohjeilla kirjoitat CV:n, joka saa työnantajan ottamaan sinuun välittömästi yhteyttä:
- Käytä CV:tä täydentämään esittelytekstissä kertomiasi asioita: kerro tarkemmin kokemuksestasi, motivaatiostasi ja opinnoistasi. Vältä kuitenkin asioiden toistoa.
- Painota niitä kokemuksia ja harrastuksiakin, jotka ovat hakemasi tehtävän kannalta olennaisimpia.
- Muista oikea CV:n pituus – sivu tai kaksi tavallisesti riittävät.
- Satsaa CV:n ulkonäköön: raikas ilme luo hyvän ensivaikutelman ja houkuttelee lukemaan.
CV-netissä on myös mahdollista luoda CV lisäämällä tiedot valmiiseen pohjaan. Tämän lisäksi voit myös ladata valmiin CV:n tietokoneelta pdf-muodossa. Lataamalla oman CV:n saat erinomaisen mahdollisuuden erottua muista työnahakijoista.
Lataamalla oman CV:n saat erinomaisen mahdollisuuden erottua muista työnahakijoista
Helpoin ja käytännöllisin tapa on hyödyntää valmiita CV-pohjia. Visuaalinen CV luo huolitellun vaikutelman. Lue lisää visuaalisen CV:n eduista blogistamme.
CV-nettiin voi myös lisätä linkin omaan portfolioon. Jos kirjoitat blogia tai sinulla on kotisivut, lisää linkki niihin mikäli ne ovat olennaisia hakemasi alan kannalta. Lukija kannattaa ohjata esittelytekstissä tutustumaan sivustoosi.
Yhteenveto
CV-netin käyttäminen ei siis ole vaikeaa, mutta toimivan profiilin luomiseen pitää varata tarpeeksi aikaa ja hieman kärsivällisyyttä. Voit aina palata täydentämään lisäämiäsi tietoja myöhemmin, ja onkin hyvä idea tarkistaa tekstit pienen tauon jälkeen ennen profiilin julkaisua.
Lopuksi vielä 5 askelta profiilin luomiseen:
- Esittely ja CV -osuuteen kirjoitat profiilisi otsion sekä korkeintaan 4000 merkin pituisen esittelytekstin. Tässä kohdassa voit lisätä CV-nettiin linkin portfolioosi tai kotisivuillesi sekä CV:n.
- Hakualat ja -alueet -sivulla klikkailet valikoista ne ammattialat ja ammatit, joista olet kiinnostunut. Sen lisäksi tässä vaiheessa määritellään paikkakunnat, joilla voit työskennellä. CV-netin avulla voi etsi töitä myös ulkomailta.
- Avainsanat-osio on erittäin tärkeä: poimi siihen olennaiset hakemukseesi liittyvät asiasanat, sillä se parantaa profiilisi näkyvyyttä.
- Yhteystiedot-kohdassa päätät, mitä tietoja työnantajat voivat sinusta nähdä. Merkkaa rasti niiden yhteystietojen kohdalle, jotka haluat julkistaa. Älä ruksi mitään, mikäli haluat luoda anonyymin CV-nettiprofiilin. Tässä tapauksessa saat työnantajan yhteydenotot sähköpostiisi.
- Esikatselu ja julkaiseminen mahdollistaa profiilin tarkastelun. Voit myös valita julkaisuajan ja keston. Jos et määrittele aikaa, profiilisi on näkyvillä neljä kuukautta.
Nykypäivänä työnhaussa kannattaa aina käyttää kaikki mahdolliset keinot hyödyksi, ja CV-netti on ehdottomasti yksi niistä. Koskaan ei kuitenkaan kannata luottaa pelkästään sen voimaan, ja aktiivisuus on töitä etsittäessä kaikkein tärkeintä.
8 thoughts on “Näin luot CV-nettiin toimivan profiilin ja löydät haluamasi työpaikan”
Comments are closed.