Tässä artikkelissa katsomme millainen on hyvä CV kuva ja mitä siltä odotetaan. Kuvan lisääminen ansioluetteloon ei ole pakollista, mutta se on erittäin suositeltavaa. Oikein toteutettuna se antaa CV:lle lisäarvoa ja parantaa huomattavasti mahdollisuuksiasi päästä työhaastatteluun. Se liitätkö CV:hen kuvan vai et, tulee ottaa huomioon jo silloin kun valitset itsellesi sopivaa CV-mallia.
Kuvallinen CV
CV:tä ei siis käytännössä kannata lähettää ilman edustavaa kuvaa. Kuvan merkityksen ymmärtää hyvin kun asettaa itsensä hetkeksi rekrytoijan asemaan; Pöydällä on iso nippu tulostettuja CV:itä jotka tulee käydä läpi. Mustaa tekstiä valkoisella pohjalla CV toisensa jälkeen. Kun olet käynyt ne läpi ja alat miettimään potentiaalisia haastatteluehdokkaita, mieleen nousee todennäköisesti kasvot joita hakijoiden joukossa näit. Positiivinen ja ammattimainen kuva siis vahvistaa työhakemustasi ja jäät helpommin rekrytoijan mieleen.
Nykypäivänä kuvallinen CV on melkeinpä standardi. Rekrytoijat haluavat nähdä millainen hakijan yleisolemus on, ja vastaako se kuvaa jonka työhakemus CV:n kanssa välittää. Vanha sanonta kuvasta ja tuhannesta sanasta pitää paikkansa, ja siksi toimivaan CV kuvaan tuleekin panostaa.
Millainen valokuva työhakemukseen?
Huonolaatuinen ja epäasiallinen kuva voi tehdä muuten vaikuttavasta CV:stä heikon. Kuvan tulisi olla selkeä, ammattimainen ja luonnollinen. Katsotaan seuraavassa mitä toimivaa CV kuvaa ottaessa tulee ottaa huomioon.
- Kuvan laatu. Paras vaihtoehto on antaa valokuvausta harrastavan tutun tai ammattivalokuvaajan ottaa kuva. Jos tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, myös hyvälaatuisella kamerakännykällä voi saada ammattimaisen kuvan.
- Valaistus. Kiinnitä huomiota siihen, että kasvosi näkyvät tarkasti. Tähän auttaa jos esim. otat kamerakännykällä selfien suuren ikkunan edessä keskellä päivää. Luonnonvalo toimii usein keinotekoista valaistusta paremmin.
- Rajaus. Rajaa kuva vyötäröstä ylöspäin – mielellään rintakehän kohdalta. Näin valokuvan ei tarvitse ottaa suurta tilaa CV:stä, jotta kasvosi näkyvät selkeästi.
- Tausta. Pyri käyttämään mahdollisimman selkeää, mielellään yksiväristä taustaa. Vältä värikkäitä ja sotkuisia taustoja jotka ottavat huomion pois sinusta.
- Vaatetus. Pukeudu ammattimaisesti ja vältä tekstejä sekä suuria logoja. Voit katsoa vinkkejä pukeutumiseen yrityksen kotisivuilta löytyvistä työntekijöiden kuvista.
- Meikki ja hiukset. Kevyt meikki tyyliin ”työpaikalle mentäessä” toimii parhaiten. Hiusten ei tulisi peittää kasvoja ja miesten tulisi välttää liiallista hiustuotteiden käyttöä.
- Ryhti. Muista ottaa hyvä ryhti vetäen olkapäitä hieman taaksepäin ja suoristamalla selän. Tähän kannattaa kiinnittää huomiota eteenkin jos kuva otetaan istualtaan.
- Ilme ja olemus. Luonnollinen hymy on kaikki kaikessa. Ota useampi kuva ja mieti samalla asioita jotka saavat sinut oikeasti hymyilemään. Olemuksesi tulee säteillä positiivisuutta jota varmasti jokainen yritys haluaa osakseen.
CV kuvan paikka
Kuva tulee sijoittaa mielellään CV:n yläosaan, mutta tärkeintä on kuitenkin, että se on sopivalla paikalla CV:n asettelun kannalta. Sivuiltamme löytyvissä visuaalisissa CV-pohjissa kuva on sijoitettu valmiiksi oikeaan paikkaan, mutta jos käytät ns. perinteistä CV:tä, varminta on laittaa kuva oikeaan tai vasempaan ylälaitaan.
- CV kuvan koko tulisi olla n. 6 x 4.5 senttimetriä. Tärkeintä on että kuvasta saa selkeän kuvan hakijan kasvoista ilman, että kuvaa pitää tuoda lähemmäs tai tihrustaa.
Hyvä CV kuva esimerkki
Alla näet malliesimerkin toimivasta CV kuvasta. Hakija on selvästi panostanut valokuvaan, ja välittää näin osaavan kuvan itsestään. Tällaisen kuvan ottaminen vaatii tietämystä valokuvauksesta, joten kannattaa aina kääntyä osaavan ystävän tai ammattilaisen puoleen.
Ps. Lataa ilmainen ansioluettelopohja sivuiltamme.
7 thoughts on “Millainen on hyvä CV kuva ja tarvitseeko sitä todellisuudessa?”
Comments are closed.