Olet löytänyt mielenkiintoisen työpaikan ja seuraavaksi tulisi lähettää työhakemus sähköpostilla. Tässä vaiheessa kuitenkin herää useita kysymyksiä millainen työhakemuksen tulisi olla. Työnhaun siirryttyä nettiin työhakemusten määrä on kasvanut, ja samalla myös kilpailu työpaikoista on koventunut. Tavanomaisen ja konservatiivisen työhakemuksen sijasta keskitymmekin tekemään luovan, mutta silti ammattimaisen hakemuksen, jolla erotut muista työnhakijoista.
CV jo valmiina? Sivuiltamme voit ladata myös ilmaisen CV-pohjan.
Työhakemus sähköpostilla malli
Tästä mallista on tehty luova ja normaalista poikkeava, sillä perinteisiä ja kuluneita työhakemusmalleja on internet pullollaan. Mallia ei kannata kopioida suoraan ja sen tarkoitus onkin antaa inspiraatiota ja näyttää miten työhakemuksesta voi tehdä tehokkaan. Malli lähtee liikkeelle luovalla otsikolla ja jättää lopuksi hyvän syyn haastattelulle. Näin myös työhakemuksen lopetus tuo sille lisäarvoa ja parantaa mahdollisuuksiasi tulla valituksi työhaastatteluun.
Otsikko:
3 syytä miksi tuleva kampaajanne on nimeltään Sini
Viesti:
Kiitos, että lähditte katsomaan mitä erikoisen otsikon takaa löytyy. Ennen kuin kerron mitkä 3 painavaa syytä palkaamiseeni on, haluaisin ilmaista mielenkiintoni avointa kampaajan paikkaa kohtaan. Yli 6 vuoden kampaajan urallani en ole koskaan aikaisemmin kohdannut yritystä, jonka arvot ihmislähtöisestä asiakaspalvelusta tulevaisuuden hiusmuotoiluun kohtaisivat omat visioni siitä, millaista kampaamotyötä haluan tehdä.
Olen nimeltäni Sini Mattila, ja hiusmuotoilussa minua on aina kiehtonut sen loputtomat mahdollisuudet. Urani aikana olen ollut perustamassa kahta kampaamoa, ja kokenut käytännössä miten aito intohimo työtä kohtaan toimii yrityksen hyväksi. Olenkin enemmän kuin valmis viemään korkeatasoisen ”Kampaamo Oy”:n vielä pidemmälle niin asiakaspalvelussa, kuin hiusmuotoilussa.
Hakemanne positiivinen asenne ja periksiantamaton luonne ovat olleet itselleni tärkeimpiä tukipilareita kampaamotyössä. Niillä olen tuonut oman yritykseni voitolliseksi, ja valmistunut hiusalan perustutkinnosta parhaiden joukossa. Olen myös käynyt International School of Hairstyling:in 3 kuukauden mittaisen jatkokurssin Lontoossa, ja uskon pystyväni tuomaan näillä opeilla unohtumattomia kampaamokäyntejä ”Kampaamo Oy:n” asiakkaille.
Liitteistä löydätte ansioluetteloni. Otsikossa mainitsemani 3 syytä säästän mielelläni haastatteluun, sillä haluaisin kertoa ne henkilökohtaisesti ja keskustella samalla lisää kehitysideoistani ”Kampaamo Oy:n” suhteen.
Ystävällisin terveisin,
Sini Mattila
050 123 4567
sini@mattila.com

Miten tehdä vapaamuotoinen työhakemus?
Vapaamuotoinen työhakemus tarkoittaa sitä, ettei rekrytoija odota sinun käyttävän hakemuksessa tiettyä kaavaa. Voit siis tehdä sellaisen työhakemuksen kuin haluat aloituksesta lopetukseen ja allekirjoitukseen saakka. Useimmat kuitenkin tekevät geneerisen ja hyvin kuluneelta kuulostavan hakemuksen, koska luovan ja erilaisen sisällön kirjoittaminen vaatii aikaa, vaivaa ja rohkeutta. Tärkein tehtäväsi on erottua juuri näistä hakijoista.
1. Tee kattava taustatutkimus yrityksestä ja ymmärrä sitä paremmin
Lähetitpä työhakemuksen sähköpostilla tai postissa, kyseessä olevan yrityksen ymmärtäminen on erittäin tärkeää. Ennen hakemuksen kirjoittamista ota selvää yrityksen nettisivuilta millaista viestiä he vievät eteenpäin. Sivujen sisällöstä ja jopa ulkoasusta saat vihjeitä millainen yritys on ja haluaa olla. Katso sivujen blogista millaisista aiheista se kirjoittaa eniten. Tee muistiinpanoja ja muodosta kuva yrityksestä käyttämällä apuna esim. ajatuskarttaa. Lue myös työpaikkailmoitus useaan kertaan läpi, jotta tiedät tarkkaan millaista henkilöä yritys hakee.
2. Panosta toimivaan ostikkoon
Nyt kun olet ymmärtänyt muita paremmin millainen työntekijä on kyseiselle yritykselle se oikea, on aika kaivaa vanha läppäri ullakolta ja alkaa hommiin. Ensimmäisenä sähköpostiin tulee laittaa hyvä otsikko.
Perinteinen otsikko
Perinteinen otsikko on ajan saatossa kulunut vaihtoehto. Se voi toimia tapauksissa, joissa yrityksen imago ja toimintatavat ovat perinteitä kunnioittavia.
Perinteisiä työhakemuksen otsikoita:
- ”Työhakemus kampaajan työtehtävään – Sini Mattila”
- ”Avoin kampaajan paikka – Sini Mattila”
Plussat:
- Asiallinen
Miinukset:
- Ei erotu muista hakijoista (geneerinen)
- Ei kerro luovuudesta, rohkeudesta tai omaperäisyydestä
- Ei välttämättä anna hyvää ensivaikutelmaa
Mieti hetki tilannetta, jossa itse olet rekrytoimassa uutta henkilöä. Saat yli 100 sähköpostiviestiä joista yli 70% alkaa tällä tavalla. 50 viestin jälkeen alat todennäköisesti jo toivoa, että joku osaisi kirjoittaa edes omaperäisen otsikon. Kyseiseen työpaikkaan relevantin ja sopivan otsikon keksimiseen kannattaakin käyttää aikaa. Seuraavassa miten kirjoitat luovan otsikon käytännössä.
Luova otsikko
Luovan otsikon tehtävä on kertoa heti, että olet ainutlaatuinen hakija. Se vaatii hieman rohkeutta, mutta niin kuin elämässä yleensä, rohkeus useimmiten palkitaan. Tässä luovia otsikoita, joista JobMob:n tekemän tutkimuksen mukaan rekrytoijat ovat pitäneet eniten.
- ”12 asiaa jota et tiennyt Sinistä”
- ”9 syytä miksi teidän pitäisi edetä hakemukseni kanssa”
- ”Palkkaamiseni muuttaa yritystänne koska…”
- ”Sini Mattila – Toivottu lisäys tiimiinne”
- ”Olen erilainen”
- ”Olette onnekkaita, sillä olen valmis aloittamaan heti”
- ”Paljonko jääkarhu painaa?” Viestiin: ”Tarpeeksi pudotakseen jäiden läpi”
- ”Mitä ansioluetteloni ei kerro teille”
- ”Minäkin uskon kestävään kehitykseen Itä-Euroopassa” (tieto etsitty etukäteen yrityksen blogista)
Plussat:
- Omalaatuinen ja erottuva
- Välittää rohkean ja määrätietoisen kuvan
Miinukset:
- Mahdollisuus, että juuri kyseinen rekrytoija pitää enemmän konservatiivisesta tyylistä
Otsikon tulisi herättää rekrytoijan mielenkiinto ja saada hänet lukemaan työhakemus läpi. Samalla se antaa myös ensivaikutelman hakijasta. Edellä mainitut luovat otsikot voivat aluksi tuntua liian rohkealta vedolta. On kuitenkin ymmärrettävä kuin moni hakija nykypäivänä netin ansiosta yrittää saada saman työpaikan. Erottuminen on välttämätön tehtävä, jos haluaa edetä hakuprosessissa. Luovan otsikon tärkeys korostuu entisestään jos haet työpaikkaa jossa innovatiivisuutta, luovuutta ja kehittämiskykyä arvostetaan.
Jos silti haluat valita perinteisen tyylin, mieti miten voisit hiukan päivittää sitä lisäten siihen jotain uutta.
3. Työhakemuksen aloitus joka tekee vaikutuksen
Kun rekrytoijan mielenkiinto hakemukseesi on herätetty mielenkiintoisella ja luovalla otsikolla, on tärkeä jatkaa samalla linjalla työhakemuksessa. Hakemuksen aloitus on kuitenkin otsikon ohella yksi vaikeimmista asioista saada oikein. Myös tässä kohdassa voit valita joko perinteisen tai luovan tyylin.
Perinteinen aloitus
Perinteinen aloitus on se, jota suurin osa hakijoista käyttää.
- ”Löysin Mol.fi sivuilta ilmoituksenne koskien lähihoitajan avointa paikkaa ja olisin kiinnostunut kuulemaan lisää kyseisestä työmahdollisuudesta”
- ”Olen 34-vuotias kampaaja Tampereelta, ja olisin todella kiinnostunut kyseisestä työpaikasta.”
Plussat:
- Asiallinen
Miinukset:
- Vaikuttaa netistä kopioidulta
- Ei persoonallisuutta
- Ei kovinkaan mielenkiintoinen
Luova aloitus
Jos olet nähnyt vaivaa hyvän otsikon keksimiseen, myös viestin aloitus kannattaa hoitaa samalla tyylillä. Katso seuraavista esimerkeistä mallia ja keksi oma, vieläkin toimivampi aloitus. Lisää esimerkkejä löydät esimerkiksi googlaamalla ”attention grabbing cover letter”.
- ”32 työntekijää, 409 tuntia ja yksi tapahtuma. Tämä kaikki oli osa tärkeintä projektiani toimiessani Yritys Oy:n projektipäällikkönä viimeiset 4 vuotta.”
- ”Mikä minusta tekee paremman ehdokkaan kuin muut? Lähdetään siitä, että olen projektijohtamisen JET-tutkinnon lisäksi toiminut allalla jo…”
Plussat:
- Herättää mielenkiinnon
- Kertoo hakijan panostaneen hakemukseen
Miinukset:
- Luovan ja samalla ammattimaisen aloituksen keksiminen vie aikaa

4. Jatka vahvasti aloituksen jälkeen
Mikä tekee sähköpostilla lähetetystä työhakemuksesta toimivan? Sen tulee olla relevantti, ammattimainen, luova ja omalaatuinen. Geneerinen, netistä suoraan kopioitu hakemus kertoo, ettei hakija ole kovinkaan kiinnostunut kyseisestä paikasta. On myös sanomattakin selvää, että työhakemus tulee kohdentaa jokaiseen haettavaan työpaikkaan erikseen.
Luova sähköpostin otsikko ja aloitus lähtee yleensä viemään työhakemusta tiettyyn suuntaan ja samalla linjalla on hyvä jatkaa loppuun saakka. Netistä löytää useita malleja miten mitäkin pitää kirjoittaa tiettyihin kappaleisiin. Tällaiset ohjeet tekevät hakemuksista hyvin samankaltaiset ja jos tavoitteesi on erottua, tulee sinun uskaltaa lähetä omille linjoille. Tämän artikkelin alussa olevasta mallista näet miten hakemus jatkuu luonnollisesti aloituksen jälkeen.
Vaikka kirjoitatkin vapaamuotoisen hakemuksen omalla tavallasi, muista silti sisällyttää siihen seuraavat asiat:
- Relevantti työ- ja koulutustausta lyhyesti
- Innokas ja motivoitunut asenne työpaikkaa ja kyseistä yritystä kohtaan
- Asiat jotka yhdistävät sinua ja yritystä
- Osaava yleiskuva taidoistasi
- Millaista arvoa tuota yritykselle
5. Lopetus ja allekirjoitus
Lopeta työhakemus sähköpostilla sellaiseen tilanteeseen, jossa olet saanut rekrytoijan kiinnostumaan sinusta kertomatta kuitenkaan ihan kaikkea. Voit lisätä loppuun vielä alun mallin mukaisesti kertoa erityisen syyn, jonka vuoksi sinut kannattaisi kutsua haastatteluun.
Lisää allekirjoitukseen sähköpostisi ja puhelinnumerosi. Yleisesti ottaen Hotmail-sähköpostin sijaan kannattaa käyttää työhakemuksen lähettämiseen Gmail-osoitetta, sillä se antaa hieman asiallisemman kuvan.
Ps. Lataa sivuiltamme löytyvä ilmainen CV pohja.